Wat heeft een team nodig bij rouw?

Wat heeft een team nodig bij rouw?

13 maart 2020 Publicaties 0

De afgelopen maanden heb ik gesprekken gehad met collega‚Äôs die een dierbare hebben verloren. Soms een recent verlies en soms van al langer geleden. Hoe lang of kort geleden ook, het betekent naast het missen van een dierbare ook het gemis van het leven zoals het was voor het verlies. Dat dit voor altijd anders is geworden, moge duidelijk zijn. Ook op het werk. Toch brengt werk ook structuur. Het wordt als houvast en soms als fijne afleiding ervaren. Mijn vraag is altijd waar heb je behoefte aan in deze fase van het leven?

Bij verlies wordt niet alleen diegene die het overkomt geraakt, maar ook de directe omgeving. Het is daarom goed om stil te staan bij wat het team nodig heeft.
Want ook bij het teamleden komen emoties naar boven. Herinneringen die door het verdriet van hun collega naar boven komen, maar ook vragen. Hoe gaat het als onze collega straks weer terugkomt op het werk? Wat kan ik wel of niet zeggen?
De leidinggevende staat er tussenin. Hij/zij peilt de behoeftes van het team en van de medewerker die re-integreert in het werk.
Probeert de behoeftes en verwachtingen van iedereen bij elkaar te brengen. Rouw werkt door op alle niveaus. Of je nu zijdelings of direct betrokken bent. Dat vergeten we nog wel eens.

Lees ook: Rouw op je dak over begeleiding van teams.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *