Wat Cambodja met rouw op het werk te maken heeft?

Wat Cambodja met rouw op het werk te maken heeft?

30 oktober 2020 Publicaties 0

Tijdens een reis dwars door Cambodja leerde ik op een andere manier naar het leven kijken.
Leeftijdgenoten die ik sprak, waren opgegroeid onder het regime van Pol Pot. Terwijl ik in het weekend naar de discotheek ging, waren zij aan het overleven in de hel.
Deze gesprekken over veerkracht en de ontmoetingen met medewerkers die zijn aangenomen op basis van hun hart en niet van hun CV, hebben mij ook geholpen in mijn missie; ‘meer aandacht voor rouw op het werk.’

10 jaar geleden mocht ik met UNICEF mee op veldreis naar Cambodja.
Als vrijwilliger gaf ik al een aantal jaren lezingen over UNICEF. De reis naar Cambodja werd een openbaring. Ik was onder de indruk van de projecten die opgezet waren voor kinderen in armoede, de visie erachter en de begeleiding ervan. De plekken waar ik geweest ben zal ik nooit vergeten, de schoonheid van de natuur, het grote zichtbare verschil tussen arm en rijk, de stank op de vuilnisbelten en de liefde van de begeleiders voor hun werk, de kinderen en hun toekomst.

In de rimboe vlak bij de grens met Thailand stond een groot kleurrijk centrum met leer-, woon- en speelactiviteiten voor kinderen die opgevangen werden nadat ze gevonden waren in Thailand (meestal door handelaren verkocht). Deze ‘beschadigde’ kinderen hadden geen veilige basis. Hun vertrouwen moest opnieuw worden opgebouwd.
Alle begeleiders en leerkrachten werden aangenomen op basis van hun hart, zo werd mij uitgelegd. “Als het spirituele klopt, als hun visie en de liefde voor deze kinderen past bij wat dit centrum kinderen biedt, worden de sollicitanten aangenomen. Ze lopen mee met de verschillende activiteiten en samen bepalen we waar de kracht zit en pas dan bieden we een opleiding aan die past bij het centrum en de begeleider,” vertelde de oprichter van het centrum.

Dat is precies wat ik nu zeg tegen werkgevers, managers en leidinggevenden. Als een medewerker te maken heeft met verlies en rouwt, luister dan naar de behoefte. Veel mensen met rouw willen graag weer naar het werk. Dat betekent niet gelijk aan het werk. Samen met de leidinggevende bekijken waar de kracht zit om mee te kunnen werken.
Het voelen van de band met de collega’s en weten van elkaar waar behoeftes liggen. Dat is voor iedereen anders.

Het gaat niet altijd om wat je geleerd hebt tijdens een studie, maar om dat, waar je goed in bent en met passie voor gaat. De gouden driehoek bij ‘rouw op het werk’ waar ik graag organisaties bij ondersteun. Kijk hier voor meer informatie.

Wat ik zelf vooral geleerd heb in Cambodja is dat verlies en lijden onderdeel is van het leven. Het gaat om de manier waarop je hier mee om kunt gaan. Daarin vind ik mijn veerkracht en zingeving. Mijn missie is aandacht voor rouw op het werk en daarvoor gebruik ik ook mijn levenservaringen. Met dank aan de Cambodjanen voor hun spirituele lessen.

#spiritualiteit#duurzameinzetbaarheid#veerkracht#zingeving#securebase#rouwophetwerk#roelfsemarouwcoaching#krachtdoorverbinding#authentiek#kwetsbarekracht#verliesenrouw#begeleidingbijrouw#vanzinmakennaarzingeven#werkennaverlies