‘Met rouwverlof kom je niet terug op je werk’

‘Met rouwverlof kom je niet terug op je werk’

2 september 2022 Publicaties 0

Juist de aandacht van de leidinggevende en collega’s bepaalt hoe snel de re-integratie voor de rouwende verloopt.

Het thema rouwverlof is populair. Daarom doet het ook goed bij politieke partijen en vakbonden. Inmiddels is er in de landen om ons heen van alles geregeld rond rouwende werknemers. Maar wat heb je aan verlof als verdere aandacht en ondersteuning ontbreekt?


Minister Van Gennip (Sociale Zaken) vindt dat het in de wet vastleggen van rouwverlof zich slecht verhoudt tot maatwerk.
Ik vraag me af wat hier het dilemma van is?

Wat nodig is, is flexibel rouwverlof in combinatie met zorg op maat. En dat is precies wat goed werkgeverschap inhoudt.

Dit betekent dat een leidinggevende kennis over rouw dient te vergaren. Dat kost tijd maar die inspanning betaalt zich terug. Door inzicht te hebben in rouw en extra aandacht en tijd te investeren in de medewerker met verlies, zal de terugkeer naar het werk sneller en natuurlijker verlopen. Door ruimte te geven en te luisteren naar de behoeftes van de collega die rouwt kun je rouwverlof en zorg op maat aanbieden. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Daar kun je geen ideale tijd voor afspreken.

Rouwverlof geeft de mogelijkheid om zonder de druk van ziekteverzuim (want je bent niet ziek, je rouwt) je leven opnieuw in te richten, met verlies. Tegelijkertijd is werk ook een belangrijk onderdeel van je leven en is het fijn om ook daar ondersteuning van te ervaren.

Door als team het contact met je collega thuis ook te onderhouden, bijvoorbeeld door een bezoek, heeft de medewerker met rouw eerder de behoefte om de werkplek weer te bezoeken of zelfs deels met goede afspraken weer naar het werk te gaan.

Vorige week vertelde iemand mij, dat ze in de eerste weken na het verlies van haar man, heel erg de behoefte had om naar het werk te gaan.
Ik was blij even uit mijn huis te zijn, maar nu na twee weken voel ik me oververmoeid. Vragen als hoe gaat het met je? en wat is er gebeurd? worden me te veel.

Dit had voorkomen kunnen worden als er binnen de organisatie meer kennis was geweest over rouw.

Aan minister van Gennip, die hier na de zomer weer verder over na gaat denken, wil ik graag meegeven dat rouw onderdeel is van ons leven. Verlof en zorg op maat kun je gewoon integreren in goed werkgeverschap. Maak er geen dilemma van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *