Met rouw terugkeren op het werk, maak gebruik van de driehoek

Met rouw terugkeren op het werk, maak gebruik van de driehoek

15 mei 2020 Publicaties 1

In een werksituatie is er meestal spraken van een drie-eenheid. Een driehoek met een punt voor de medewerker met rouw die terug wil keren naar het werk, een punt voor het team die hun collega met rouw weer terugzien in het werk en de leidinggevende die de spil tussen beide partijen is en vaak als tussenpersoon fungeert. Allemaal zijn ze nodig.

Rouw en werk, iedereen vindt er iets van

Als mensen met rouw nadenken over terugkeer naar het werk, komen er vaak veel ongevraagde adviezen uit de omgeving: “zorg eerst maar eens voor jezelf” of “neem de tijd, werk komt ooit wel weer, of niet”. En een opmerking die ik veel gehoord heb “Als je te snel aan het werk gaat, komt later de klap”.
Zelf ben ik altijd benieuwd welke klap dat dan moet zijn want bij mij kwam de klap al op het moment dat er twee agenten voor mijn deur stonden met slecht nieuws. Welke klap kan er daarna nog komen? Een groot verlies maakt veel mensen onzeker. Alle pseudowetenschappelijke tips maken het er dan niet makkelijker op.

Door een goede begeleiding van alle drie partijen kan terugkeer in het werk sneller en natuurlijker verlopen. Een proces waar iedereen bij wordt betrokken. Dat is nodig, want werk is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Het kan zelfs een houvast zijn in een wankele tijd. Misschien geldt het niet eens altijd voor de inhoud van de werkzaamheden, maar de structuur van het werk, het van betekenis zijn en betrokkenheid van en bij collega’s zijn heel belangrijk, ook als je rouwt.

Na het verlies van mijn kind waren mijn eerste gedachten: hoe moet ik ooit verder? Ik stop eerst met werken. Uiteindelijk is werk enorm belangrijk gebleken voor mijn rouwproces. Ik heb er keuzes in gemaakt en nieuwe inzichten gekregen. Door contact met het werk kreeg ik weer ruimte van mezelf om te ademen.

Mijn ervaring

Bij gesprekken met teamleden vind ik het altijd bijzonder om te horen wat verlies met ieder teamlid afzonderlijk doet. Iedereen heeft zelf wel eens met verlies te maken gehad. Als een collega een dierbare verliest, activeert dit de herinneringen aan eigen gebeurtenissen. Emoties komen boven. Door hier aandacht aan te besteden vergroot je de saamhorigheid en betrokkenheid binnen het team. Vervolgens wordt ook duidelijk welke behoeftes een team heeft als hun collega weer terugkomt. Ook hier zijn verschillende mogelijkheden voor te bedenken.

In gesprek met leidinggevenden hoor ik regelmatig dat zij hun positie bij verlies en rouw als lastig ervaren. Alsof empathie en zakelijkheid niet samen kunnen gaan. Het lijken tegenstellingen maar het gaat juist heel goed samen. Tegenstellingen zijn niet altijd tegenstellingen. Ze hebben elkaar nodig om verder te komen. Ook een organisatie heeft behoeftes. De leidinggevende is daar de vertegenwoordiger van. Door hier open en eerlijk in te zijn is er veel mogelijk. In gesprek blijven en veel luisteren.

En de medewerker met rouw heeft behoeftes t.a.v. het werk. Iemand zei tegen mij: ‘Van de huisarts mag ik nog niet aan het werk, maar ik mis mijn collega’s heel erg.’  Aan het werk of naar het werk. Een woord kan een wereld van verschil maken. Door eerst eens naar het werk te gaan is er een stap gemaakt en voelt de medewerker wat zijn collega’s voor hem betekenen. De eerste stap over de drempel kan zoveel opluchting geven. Juist deze eerste hernieuwde ontmoeting met het werk is een hele waardevolle. Voorbereiding hiervan is heel belangrijk.

Duurzame inzetbaarheid

Rouw is onderdeel van het leven, laat het ook onderdeel van het werk zijn. Hierdoor is al gebleken dat er veel minder mensen in chronisch verzuim terecht komen. Ieder mens heeft te maken met verlies. De manier waarop je daar mee omgaat is voor iedereen verschillend. Goede begeleiding bij terugkeer met rouw op het werk is belangrijk voor alle partijen.  Niet alleen voor de medewerker met verlies maar voor de drie-eenheid: team, leidinggevende en medewerker met rouw.

 

Één antwoord

  1. T schreef:

    Ik heb het als heel erg fijn ervaren om met jou te praten na het verlies van mijn vriendin.
    Wat me opviel is dat er weinig over gesproken werd op het werk.
    Lieve groet voor jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *