Als muziek helpt, laten we daar dan gebruik van maken. Wie durft het aan?

Als muziek helpt, laten we daar dan gebruik van maken. Wie durft het aan?

31 december 2021 Publicaties 0


In deze maakbare ‘kijk-hoe-leuk-ik-het heb’-wereld is het lastig om te zeggen dat je het helemaal niet leuk vindt allemaal. Natuurlijk is het niet altijd even leuk. Het leven kan bij tijden enorm zwaar zijn.  Erkennen aan anderen dat je het af en toe heel moeilijk vindt om te leven, dat is knap lastig. Ik weet ook dat mensen dit niet graag horen. Het liefst bagatelliseren ze het en proberen aan te geven waarom je dit niet zou moeten denken. Dat werkt niet, je krijgt een averechts effect. In plaats van het gevoel te uiten, houd je het bij jezelf.

Ik ben nu 60 jaar en ik heb ook geworsteld met het leven en ik heb daar een weg in gevonden. Ik weet nu waar ik met deze af en toe opvlammende intense levenspijn terecht kan. Mijn allerliefste die geen vragen stelt, die geen tips of goedbedoelde adviezen geeft, maar die een arm om me heenslaat en er is. Het leven bestaat uit ups en downs. Hoe ga je daarmee om?

Ik heb ontdekt, dat o.a. muziek mij enorm helpt. Een melodie, een tekst, een herinnering aan andere tijden. Voor mij heeft bijvoorbeeld het nummer ‘Rise up’ van Andra Day, een bijzondere betekenis gekregen na het overlijden van mijn zoon.

Ik moest daaraan denken toen ik vorige week een tv-programma zag, over de Top 2000. Een jonge vrouw vertelde over de zwaarte van haar leven en dat nummers van Supertramp haar verlichting geeft. Door de coronacrisis en bijbehorende maatregelen, worstelen nog meer jonge mensen met hun leven en met hun veerkracht.

In 2017 deed rapper Logic samen met Khalid en Alessia Cara een gouden greep door het nummer 1-800-273-8255’’ uit te brengen en heeft mogelijk voorkomen dat honderden mensen een einde aan hun leven maakten (The British Medical Journal (BMJ)).

De naam van het nummer van Logic is het telefoonnummer van ‘National Suicide Prevention Liveline’ in Amerika. In Nederland is dit 0800-0113. Ook kun je anoniem via de chat op www.113.nl  praten over jouw gedachten of zorgen over iemand anders met zelfmoordgedachten.

Het is bewezen dat muziek kan helpen om je gehoord, gezien en niet alleen te voelen.
Rappers, zangers, influencers zijn een groot voorbeeld voor veel mensen. Zij kunnen een verschil maken. Welke singer-songwriter in Nederland durft dit aan?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *